Hotel Karsten

Norg (DR), Nederland
Hotel Restaurant Karsten is een gezellig drie sterren hotel gelegen aan de mooie Brink met uitzicht op de 13e eeuwse Romaanse kerk met zadeldaktoren in het idyllische dorp Norg met een Zoover waardering van 9.1!
Huisdieren
Huisdieren zijn in dit hotel toegestaan.
Losse bedden
Er zijn kamers met losse bedden beschikbaar.
Begane grond
Er zijn kamers op de begane grond beschikbaar.
Fietsenstalling
In dit hotel is een fietsenberging aanwezig.
Nabij bos
Het hotel ligt in de buurt van bos.
Gratis parkeren
U kunt bij dit hotel gratis parkeren.
Wifi
Dit hotel beschikt over WIFI.
Terras
Er is een terras aanwezig.
Föhn
Op de kamers is een föhn aanwezig.
Bad
Op de kamers is een bad aanwezig.
Douche
Op de kamers is een douche aanwezig.
Niet roken
In dit hotel wordt niet gerookt.
Balkon
Er zijn kamers met balkon beschikbaar.

Ligging

Hotel Restaurant Karsten is gelegen in Norg, in de driehoek Groningen – Friesland – Drenthe en heeft een prachtig uitzicht op de kerkbrink en de 13e eeuwse Romaanse kerk. Hotel Karsten ligt temidden van prachtige fiets- en wandelpaden.

Kamers

Hotel Restaurant Karsten beschikt over 21 kamers met bad of douche, toilet, kabeltelevisie (flatscreen), telefoon, wekkerradio, CD-afspeelmogelijkheid, föhn, desgewenst een extra lang 2.10 m. bed en altijd een terras of balkon. Geen lift, wel 10 kamers op de begane grond.

Faciliteiten

Hotel Karsten heeft de beschikking over twee zalen, een lounge waar u heerlijk kunt wegzakken in de fauteuils of de banken met een lekker drankje en een leuk terras met uitzicht op de brink met zijn prachtige 13e eeuwse Romaanse kerk. In het gehele gebouw kunt u GRATIS draadloos internetten.

De zalen zijn zeer geschikt voor bijeenkomsten, vergaderingen, conferenties, bruiloften, diners, feesten en nog veel meer.

Grote eigen parkeerplaats met fietsenstalling.

Lounge

In de fauteuils en op de banken kunt u heerlijk wegdromen of eens de tijd nemen voor een goed boek.
U kunt hier ook het aperitief of digestief gebruiken of bestelt u eens een Irish Coffee die op een speciale manier voor u wordt bereid.

Open haard

U kunt hier heerlijk wegdromen bij het vlammenspel van de magistrale open haardpartij met o.a. antieke tegels en de Drentse kraantjeskannen.

Buitenterras

Hotel Karsten beschikt over een gezellig terras met aan de voorkant de ochtendzon en uitzicht op de brink met de prachtige 13e eeuwse Romaanse kerk. Aan de zijkant van het hotel zit u heerlijk rustig en kunt u genieten van de mooie middagzon en de laatste stralen in de avond.

BijzonderhedenImpressie
Hotel Restaurant Karsten is een gezellig drie sterren hotel gelegen aan de mooie Brink met uitzicht op de 13e eeuwse Romaanse kerk met zadeldaktoren in het idyllische dorp Norg.

GESCHIEDENIS

Norger Luchien Karsten over hotel: ‘Met drie man in bedstee’

De tijden veranderen. Vooral in deze eeuw zijn dorpen op allerlei gebied grondig veranderd, de één meer dan de ander, maar ook het leven van alledag is niet meer te vergelijken met dat in het begin van deze eeuw. Veel ouderen kunnen hierover kleurrijke verhalen afsteken, zoals oud-eigenaar Luchien Karsten van het gelijknamige hotel in Norg. Dit etablissement was tot ver in de jaren ’20 niet meer dan een grote boerderij met daarin een café en een logement. Waar vroeger de po nog heerste hebben de gasten nu warm en koud stromend water.

Luchien Karsten weet zich nog talrijke anekdotes te herinneren uit die vervlogen tijd. Hij heeft de jaren nog meegemaakt dat de gasten de nacht doorbrachten in bedsteden in de oude boerderij. “Beneden, aan de kant van de brink was toen het café. Dit heette toen nog ‘Het bruine paard’, zoals op een uithangbord te lezen was”, aldus de zeventiger. De brink was overigens in die tijd omringd met uitsluitend boerderijen met uitzondering van de kerk en de pastorie (waar nu De Brinkhof staat). Voor de kerk stond tot 1949 de oude school.

Op zolder van de boerderij waren vroeger een groot aantal bedsteden, waar de logeerders in sliepen. Het logement bood plaats aan 30 gasten. “Dat was niet erg ruim, want ze lagen soms wel met drie man in de bedsteden”, herinnert Karsten zich. “Dat was overigens alleen met markten het geval, het was dan altijd bijzonder druk”. Overigens hadden veel meer Norgers in die tijd een kroeg of tapperij, vrij klein en gericht op het vele volk rond de markten. Op de beddeplank stond in ‘Het bruine paard’ een po, terwijl er ook lampetkannen waren.

De oude boerderij, die waarschijnlijk voor 1800 (we denken 1713) gebouwd is, werd in 1925 afgebroken. Het pand ten oosten van Karsten, nu café Het Wapen van Norg, was in die tijd een café van de familie Rebbers. Ook dit was een boerderij en zag er ongeveer net zo uit als Karsten. Alleen was het woon- en cafégedeelte gestucadoord. Beide oude onderkomens lagen met de voorkant naar het oosten (richting Oosteind). De boerderij/kroeg van Rebbers verdween enkele jaren later. Daarmee verloor de brink voor een groot deel het oude aanzien.

Vader Karst Karsten liet in 1926 een geheel nieuw pand bouwen met daarin vier slaapkamers. De familie runde in die jaren overigens niet alleen het hotel-restaurant, maar tevens een busonderneming met de familienaam. Voor het hotel was een bushalte. Het pand is later uitgebreid, zodat steeds meer kamers beschikbaar waren voor de steeds groeiende stroom bezoekers. In de jaren ’70 kreeg het hotel de huidige vorm met ruimte voor achttien kamers. Daarnaast zijn er een café, diverse zalen en uiteraard een restaurant.

Luchien Karsten heeft zelf 40 jaar het bedrijf geleid, van 1940 tot 1980. “Maar ik zeg altijd dat ik 80 jaar gewerkt heb, want het waren lange dagen. Van de vroege ochtend tot de late avond. Maar toch was het een mooie tijd en ik zou het precies zo overdoen”, aldus de Norger. Nieuwe eigenaar werd T. Kelders, die hier de scepter zwaaide tot 1994 daarna kwam de familie Schouten, Kees en Cella met de dochters Kim en Jolijn die ook in de weekenden en vakanties in het hotel werken. De tijden dat voor een overnachting 50 cent moest worden betaald zijn echter voorbij, maar het comfort is er natuurlijk ook naar.

Excursies

Omgeving rond Norg

Essen, beken en heidevelden
Norg is een oud dorp. Diep in de Middeleeuwen werd er in de oorkondes al melding gemaakt van Nurch of Norch. Het dorp is ontstaan op een soort schiereiland tussen het Groote Diep in het westen en het Oostervoortsche Diep in het oosten. Op deze zandrug tussen de beken moeten in oude tijden boeren begonnen zijn de hogere gronden te bebouwen en ontstonden de oude essen. De beekdalen veranderden in hooi- en weilanden, de scheper bracht de schapen naar het veld. Rond de brink kwamen de eerste boerderijen. Zo ontstonden esdorpjes als Peest, Langelo, Westervelde, Zuidvelde en ook het dorp Norg. Norg kreeg een kerk, eerst één van hout, in de dertiende eeuw de huidige kerk. De kerk maakte het dorp tot het centrum voor de omgeving. Tot vandaag de dag aan toe. Gelegen op 8 km van Roden, 12 km van Assen en 19 km van Groningen in de driehoek Drenthe – Groningen – Friesland.

Rond de Norger brinken

Als u door het dorp loopt, kunt u nog goed zien dat Norg sinds mensenheugenis al een belangrijk dorp is. Er zijn maar weinig Drentse dorpen die net als Norg maar liefst vijf brinken op een rijtje hebben. In wezen worden de Norger brinken nog net zo gebruikt als een paar honderd jaar geleden. Op het aanplakbord wordt het laatste verenigingsnieuws opgehangen, u vindt er nog de oude dorpspomp en vier keer per jaar worden aan het Oosteind grote paardenmarkten gehouden waar iedereen uit de wijde omgeving op af komt. Rond de Norgermarkten wordt steevast een heel ‘paardenspul’ georganiseerd, zoals het bekende Concours hippique voor aangespannen paarden en de traditionele wedstrijden ringrijden. Drenthe Hotel Karsten ligt ook aan een brink.

Langs oude klinkerweggetjes

De Norger brinken zijn in alle opzichten het centrum van het dorp. U vindt er de winkels en de terrasjes waar gemoedelijkheid en gezelligheid troef zijn. En hoeveel mensen er ook in het dorp zijn, op de klinkerweggetjes ten zuiden van de Brink bent u snel weer alleen. Hier zal het u weinig moeite kosten om tussen de piepkleine boerderijtjes terug te dromen naar de tijd toen het leven zich in een rustiger tempo afspeelde.

Drenthe

Drenthe is een zeer mooie en rustige Provincie waar toch ook veel valt te beleven. Uitgestrekte bossen om in te wandelen of te fietsen door het landschap kronkelende riviertjes waar je kan kanoën en roeien, en waar in Mei de orchideen bloeien. Uitgestrekte heidevelden met schaapskudden en overal mooie plekjes waar je kan uitrusten en wat kan drinken.

En dan hebben we het niet eens gehad over de vele vogels, de musea, de pretparken en de plassen als het Rono-strand waar je heerlijk kan zwemmen.
Meer informatie? Bel me terug